Jak uspořádat stoly na svatbě?

Zasedací pořádek na svatbě má svá jasná pravidla. Ta základní všeobecná pravidla najdete na obrázku níže, pojďme se na to ale podívat více do detailu.

 

Raut a sezení?

Pokud jste se rozhodli pohostit Vaše hosty rautem a nikoli servírovaným obědem, netvořte zasedací pořádek. Bohužel už jsme viděli svatby, kde to hosté udělali a nedopadlo to nikdy dobře. Starší hosté zůstali sedět na svých místech a čekali, až je někdo obslouží. Ten, kdo se zvedl a šel si ke švédskému stolu pro jídlo, už se na své místo nevrátil, jelikož po cestě potkal čtyři kamarády, se kterými se pustil do řeči. Jednoduše vznikl chaos, který nedopadl tak, jak si novomanželé (nebo jejich koordinátorky) představovali.
Jak to tedy udělat správně? V případě rautu nechte v sále jen polovinu míst k sezení oproti počtu hostů –  bez jmenovek, příborů, ubrousků apod. Jen s nějakou drobnou dekorací. Zbytek prostoru vyplňte bistro stolky. Přípitek proběhne velmi neformálně ve stoje, ale všichni se budou cítit dobře a budou vědět, co mají čekat. Každý bude mít dostatek místa na to, aby si popovídal s těmi, které už dlouho neviděl nebo se seznámil s někým novým. Raut sice poté není tolik slavnostní záležitostí, ale je právě o to více přirozený a autentický.

Servírovaný oběd

Pokud má být Vaše svatba slavnostní, je servírovaný oběd to pravé a důstojné provedení hlavního společného jídla. Velkou výhodou je zároveň pohodlí, které Vám a Vašim hostům zajistí obsluha. Slavnostní oběd Vám navíc umožní si zvolit jídla, která při rautu nejsou vhodnou volbou (např. svíčková je na rautu bohužel velmi často průšvih).

Důležité ale samozřejmě je, kolik hostů čekáte, což Vám zásadně ovlivní zasedací pořádek. Na obrázcích níže najdete několik návodů, jak uspořádat hlavní sál.

  1. „hnízda“ 48 osob – skvělé pro konverzaci
  2. „malá hnízda“ až 72 osob – skvělé pro hodně lidí
  3. „účko“ pro 30 lidí – skvělé na rychlou obsluhu a eleganci
  4. „řady“ 50 osob – vypadá nejlépe na fotkách.

 

Na co ale hlavně nikdy nezapomínejte, je navození správné atmosféry u jednotlivých stolů. Pokud tušíte, že si někteří hosté nebudou mít co říct nebo se dokonce nemají rádi, najděte jim místo dál od sebe. Stejně tak je vhodné posadit např. anglicky mluvícího hosta ke stolu, kde všichni nebo alespoň většina hostů anglický jazyk ovládá. 

Tak hodně štěstí! A nebojte, určitě do bude krásné!