Oddávající na svatbě: Kněz, farář, úředník, nebo kamarád?

Téma, na které se nás ptá řada našich klientů a na které zároveň není jednoduché odpovědět. Rozhodně si oddávajícího vyberte podle sebe, ale pokud hledáte názor někoho se zkušenostmi, připravili jsme pro Vás malé shrnutí každé varianty.

Kněz

V České republice je pojem kněz spojený zejména s římskokatolickou církví. Hlavním důvodem, proč mít katolický obřad, je osobní přístup a to, že se s oddávajícím knězem předem můžete seznámit. Pro mnoho budoucích novomanželů nebude římskokatolická svatba bohužel variantou, jelikož tento akt je podmíněn dvěma předpoklady. Kněz Vás oddá pouze v případě, pokud jste oba pokřtění a to pouze v katolickém kostele. Na oddání stejnopohlavních párů se raději ani neptejte. Je ale nutné podotknout, že ledy v katolické církvi pomalu ale jistě tají a tolerantních kněží, kteří tato církevní nařízení hodí za hlavu a oddají Vás u nás na paloučku za domem, stále přibývá.
Cenově se oddání pohybuje 2.000  Kč – 4.000 Kč.

Farář/ka

Pokud mluvíme o farářích/farářkách, myslíme tím duchovní z církve Evangelické anebo Husitské (trochu jsme ty názvy zkrátili – nahore pisete, ze jsme pripravili shrnuti – MY). Faráři/řky nemusejí mít celibát, často mají tedy manžela/manželku a rodinu, což je pro budoucí novomanžele milým zpestřením. (je to fakt zpestreni – jakoze by tam byla cela rodina farare? Je to caste?)
Velkou výhodou zároveň je, že nemusíte být pokřtění ani věřící a dokonce můžete být i stejnopohlavním párem. Pokud se tak s oddávajícím domluvíte, v obřadu se nevyskytne příliš „církevních řečí“, jen nezbytné minimum. Co ale považujeme za nejvíce sympatické, jsou předsvatební setkání. Mají za cíl jednak upevnění Vašich postojů jeden k druhému, k manželství a budoucí rodině ale slouží také jako podklad pro svatební řeč, kterou Vám farář/řka připraví jen pro Vás. Cenově se pohybují stejně jako katoličtí kněží, tedy 2.000 Kč – 4.000 Kč.

Úředník/úřednice

Zdá se to jako nejjednodušší varianta, ale není tomu tak. Úřady vypisují termíny, kdy oddávají, a budete se do nich muset vejít. Musíte být navíc dostatečně rychlí, aby na Vás vyšla správná hodina. Oddávající Vám bude přidělen, přičemž pokud bude mít Váš obřad skluz, bude to velký problém, jelikož za hodinu musí být oddávající na svatbě o dvě vesnice dál. Těžko zde najít nějakou výhodu. Úřední postup je neosobní a vůči budoucím novomanželům není vůbec vstřícný.
Co se týče slavnostní řeči, očekávejte spíše neosobní klišé v podobě řečí o lásce. Pokud je svatba na místě a v termínu stanoveném matričním úřadem, neplatíte nic. Pokud jste požádali matriční úřad o vykonání svatby na jiném místě nebo v jiném termínu, než je úřadem stanoveno, a úřad vám svatbu umožní, je zákonem stanovený poplatek 3.000 Kč v roce 2024.

Kamarád/ka

Kamarád či kamarádka jako oddávající je velmi oblíbenou variantou v posledních letech. Jak na to? Vezmete se na úřadě ve středu před svatbou jen se svědky a svatební obřad si uděláte zcela podle sebe. Jestli máte mezi přáteli někoho, kdo umí opravdu hezky mluvit a navíc má k Vám blízký vztah, bude to jistě nejkrásnější a nejsvobodnější svatba. Možnosti jsou neomezené. Oddávat Vás klidně mohou dva lidé, svatební řeč může být klidně nějaká píseň a svědky můžete mít každý čtyři. Zákon nám sice říká jak má svatba vypadat, ale to už jste si odbyli ve středu na úřadě, teď je čas udělat to podle svého srdce.

Tak hodně štěstí, ať už si vyberete jakoukoliv variantu!