Jak udělat svatbu do 100 tisíc? Krok po kroku.

 

Svatba je jen jednou za život, ale nemusí Vás stát tolik, zvlášť pokud se budete držet následujících kroků. Na Lisu Vám přináší detailní návod, jak mít krásnou svatbu, a přesto po ní nezažít finanční kocovinu.

Termín

Zarezervujte si (Ano, ideálně u nás.) termín v týdnu a mimo hlavní sezónu. Například v době publikace tohoto článku Vás úterní svatba v říjnu nebo dubnu v roce 2024 vyjde na 54.400,- i s DPH. V ceně máte ubytování na 2 noci a hlavně hromadu vybavení, za které byste v půjčovnách dali obdobnou částku jako za celý nájem. Další velkou výhodou je, že můžete celou svatbu udělat na jednom místě. Na Lisu disponuje oddacím místem, parkovištěm, vnitřním společenským sálem a venkovním posezením.

 

Počet hostů

Pozvěte jen lidi, na kterých Vám opravdu záleží. Krásná svatba nemusí být veliká a počet lidí není opravdu zárukou ničeho. Řekněme, že pro naši svatbu si dáme horní strop 40 osob i s dětmi.

Čas obřadu

Pojďme se držet představy, že jste si zvolili úterní obřad. Jelikož je mimosezóna, je nejlepší posunout obřad na odpoledne, protože bývá nejtepleji. Navíc to velmi ocení Vaši přátelé, kteří si nebudou muset brát celý den dovolenou, jelikož dopoledne mohou být ještě v práci. Rozumný čas obřadu je tedy cca 15:00 h.

Jídlo

Budete se divit, nebo možná ne, ale nejnákladnější položkou svatby je jídlo a pití. Jak tuto cenu snížit? Uvařte si sami a přivezte si vlastní pití!
Míst, kde by Vás nechali přivézt si vlastní jídlo a pití není moc, ale Na Lisu tato možnost je. A v čem si myslíme, že jsme opravdu jedineční, je vybavenost domu. Půjčíme Vám kuchyň, kde si s klidem uvaříte pro Vaše hosty. Můžete využít dva grily, dvě dvojpípy, pressovač, ledovač…a mnoho dalšího vybavení.
Pro našich 40 hostů jsme nakoupili suroviny (jídlo, pivo, tvrdý alkohol, víno i nealko) odhadem za 20.000,-. Na místě se sejdeme se svědky a rodinou již v pondělí a společně něco připravíme na svatební odpoledne a večer. Nejspíše půjde o studený raut na odpoledne a něco na večerní grilování (cenově vyjde skvěle například ugrilovat celou kýtu, halloumi atd…)
Důležitý tip 1: Určitě používejte jednorázové nádobí. Dnes už se dělají ekologické varianty, které jsou často i pěkné. Ve středu ráno po svatbě nebudete mít energii ani čas na umývání nádobí, a čím méně toho bude, tím lépe.
Důležitý tip 2: Sežeňte ve svém okolí někoho, kdo má kartu do Makra. Nákupy v tak velkém množství se zde opravdu vyplatí.

Výzdoba

Jediná výzdoba, kterou skutečně potřebujete, jsou květiny. Vše ostatní je prostě navíc a svatba se bez toho obejde. Ale i květiny se dokážou hodně prodražit, a proto doporučujeme květinové samosběry. Za květiny na Vaši svatbu tak neutratíte více než 3.000,-

 Kapela/DJ

Na Lisu máme klavír, u kterého se dá krásně zpívat až do rána. Pokud najdete mezi hosty nějaké muzikanty, určitě je zapojte. A nebo si od nás půjčte aparaturu za 1.500,- a mějte „DJ Spotify“ až do rána.

Příbuzní a kamarádi

Na svatbu nejste určitě sami. Delegujte, co se dá. Jeden se postará o gril, druhý narazí sud piva, třetí vezme kytaru a večer něco zahraje u ohně. Babička může napéct sladké, sestřenice si může vzít na starost ranní úklid, strýček z Moravy dodá pár litrů pálenky…

Společná práce na Vašem dni Vám ušetří peníze, starosti a přinese hezké společné chvíle.

Další náklady

Šaty – jestli znáte nějakou švadlenu, určitě ji oslovte, každopádně pokud zašátráte v hlubinách internetu, najdete krásné šaty do 3.000,- Ano. Opravdu.

Prstýnky – zkuste nějaký antik/bazar občas tam najdete poklady za zlomek ceny – 5.000,-

Oddávající – 2.000,- Více o tomto píšeme zde.

Fotograf – pokud nemáte dobrého fotografa mezi kamarády, není to povinnost. Stačí pár kamarádů s dobrým Iphonem. Fotografové jsou drazí, ale cena nezaručuje vždy kvalitu. Řekněme ale, že si fotografa zaplatíte a bude Vás stát 10.000,-

Svatební dary

Přejte si od hostů finanční příspěvek na společný život. Jednak jim tím ušetříte starosti s vybíráním darů a také můžete finanční obnos můžete použít na úhradu svatebních nákladů. Obvyklá výše daru se bude pohybovat od 1.000,-/osoba, záleží na tom, jak je Vám daný člověk blízký. U rodiny můžete očekávat více.

Kolik jsme tedy za svatbu utratili? Společně jsme uvařili, postarali se o zábavu, nasbírali si květiny, prolezli jsme starožitnictví i všechny možné e-shopy. Stálo nás to celkem dost práce, ale ušetřili jsme hodně. Jen se podívejte:

 

Nájem 54.400,-
Jídlo a pití 20.000,-
Výzdoba 3.000,-
Šaty 3.000,-
Prsteny 5.000,-
Oddávající 2.000,-
Aparatura 1.500,-
Fotograf 10.000,-

CEKLKEM: 98.900,-

 Takže ano. I v roce 2024, můžete udělat svatbu do 100.000,- a přitom může být hodně parádní. Držíme Vám palce při přípravách.